ΣΥΝΕΔΡΙΟ 12 & 13  ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ 2012

"90 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ"

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (pdf)

ΑΦΙΣΑ (pdf)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Powered by Ioniki Estia

 

δημοσιεματα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟΥ

Συντχθηκε απ τον/την Romfea.gr

Στις 12 και 13 Οκτωβρου 2012 το Τμμα Ποιμαντικς και Κοινωνικης Θεολογας του Α.Π.Θ. και η Ιωνικ Εστα-Ενωση Σμυρναων και Μικρασιατν, οργνωσαν επιστημονικ συνδριο για να τιμσουν την πρτη γενι των προσφγων απ'ο την Μ. Ασα, τον Πντο, την Καππαδοκα και την Ανατ. Θρκη που φθασαν στο λιμνι της Θεσσαλονκης τον Σεπτμβριο του 1922 με την Μικρασιατικ Καταστροφ και οι Καππαδκες μετ τον Ιονιο του 1923 σε εφαρμογ της Συνθκης της Λωζνης.

τσι η Θεσσαλονκη κατστη η Μητρα, κατ’ λλους, η Πρωτεουσα των Προσφγων.

Οι οργανωτς του Συνεδρου εχαν ως προοπτικ και τον εορτασμ των 100 χρνων απ την απελευθρωση της Θεσσαλονκης, αφο οι πρσφυγες λθαν σε μια ελυθερη πλη, που βρκαν ελπδα και καταφυγο.

Το Συνδριο χαιρτισαν, ο Κοσμτορας της Θεολογικς Σχολς καθηγητς κ. Μιχαλ Τρτος και ο προκοσμτορας καθηγητς κ. Χρστος Οικονμου, που υπενθμισε μια ανλογη προσφυγι, των Κυπρων, μετ την τουρκικ εισβολ του 1974.

Ο Πρεδρος του Τμματος Ποιμαντικς και Κοινωνικς Θεολογας καθηγητς κ. Αθανσιος Καραθανσης και η Πρεδρος της Ιωνικς Εστας καθηγτρια της Ιατρικς του Α.Π.Θ. κ. Μελπομνη Ρεζογλου-Ζαβιτσανκη καθρισαν τους σκοπος του Συνεδρου και η ιατρς κ. ’Αννα Θεοφυλκτου στην εισαγωγικ ομιλα της επεσμανε τις δσκολες περιστσεις που αντιμετπισαν οι πρσφυγες, αλλ κατρθωσαν, με την εργατικτητ τους, να αναδειχθον σε πολλ επιπεδα, δνοντας, τσι μια ελπδα για την αντιμετπιση των σημερινν δυσκολιν της πατρδας των τελευταων ετν.

Οι εισηγητς παρουσασαν να ευρτατο φσμα της ζως του προσφυγικο κσμου στη Θεσσαλονκη. τσι παρουσισθηκαν, οι προσφυγογειτονις στην Θεσσαλονκη στο κ'εντρο και στην περιφρεια (Αθ. Καραθανσης), ο σημερινς, προσφυγικς, κατ το πλεστον, Δμος Συκεν-Νεαπλεως (Κ. Νιγδλης), τα προβλματα που αντιμετπισαν οι πρσφυγες κατ την εγκατστασ τους με πηγς εφημερδες της Θεσσαλονκης της εποχς, (Β. Κουκουσς και Περ. Βακουφρης) οι πρσφυγες απ το Ουσκ που εγκαταστθηκαν στην Να Ευκαρπα (Θωμα Σαββοπολου), η εγκατσταση τους στους σημερινος χρους του Α.Π.Θ. που ττε ταν τα εβραικ νεκροταφεα δημιουργντας τον πολυνθρωπο συνοικισμ της Αγας Φωτεινς (Πρις Σαββαδης), η υγειονομικ μριμνα για την περθαλψη των προσφγων με την δρυση μικρν νοσοκομεων, φαρμακεων κλπ. (Θεδ Δαρδαβσης).

’Αλλες εισηγσεις εχαν ως αντικεμενο τα σωματεα που δρυσαν οι πρσφυγες (’Αννα Θεοφυλκτου, Πασχ. Βαλσαμδης και Ηρω Στολα), την Κοινωνιολογα του προσφυγικο ζητματος, την κοινωνικ δηλ. σχση προσφγων και εντοπων (Κ. Κωτσπουλος), την φροντδα της Μητροπλεως Θεσσαλονκης για τους πρσφυγες (Ιω. Μπκας).

Οι πρσφυγες φεραν λεψανα αγων και εικνες απ τις πατρδες τους (Εισηγηση Συμ. Πασχαλδης), δεν "λησμνησαν το σχολεον" συμβλλοντας στην αναμρφωση του εκπαιδευτικο χ'αρτη της Μακεδονας (Σιδ. Ζιγου-Καραστεργου). Το Συνδριο αυτ, με τις πρωττυπες εισηγσεις, ανδειξε, πργματι, την Θεσσαλονκη ως Μητρα των προσφγων, αλλ και δειξε πσο δüμο χει να διανýσει η ρευνα για την πληρστερη μελτη του, εφ’ σον, πλην των Θεσσαλονκειων εφημερδων της εποχς, πολτιμη πηγ συνιστ και το πρωττυπο υλικ που φυλσσεται στο Ιστορικ Αρχεο Μακεδονας (Τριαντ. Κουρτομη και Ιορδνα Χατζηισακ).

  ΑΡΧΗ