Εκδήλωση για τα 100 Xρόνια Mνήμης - 26 Νοεμβρίου 2022

Το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία μία ακόμα εκδήλωση για τα 100 χρόνια μνήμης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Χαράλαμπος Αηδονόπουλος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόδουλος, φίλοι και μέλη της Ιωνικής Εστίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Έλλη Ζαχαροπούλου απηύθυνε χαιρετισμό και παρουσίασε τον ομιλητή κ. Πέτρο Μεχτίδη αρχαιολόγου και συγγραφέα πολλών βιβλίων με θέματα αναφορικά με την Μικρά Ασία και τις καλλιτέχνιδες μουσικούς και νεαρά μέλη του Συλλόγου μας την κ. Δήμητρα Βαξεβανίδου - Συντελή (βιόλα) και την κ. Ελένη Κωστάκογλου (πιάνο).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση γνωστών Μικρασιάτικων τραγουδιών και κλασικών έργων ερμηνευμένα από τον βαθύ και γοητευτικό ήχο της βιόλας, με την νεαρή μουσικό να αναλύει και να συνδέει μουσικολογικά την διαφορετικότητα των έργων μέσα από μία κοινη αρμονία, παρόλη την χρονολογική απόκλιση της δημιουργίας τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μεχτίδης μίλησε για το βιβλίο του " Η άφιξη των προσφύγων στην Θεσσαλονίκη το 1922" με αναφορές σε άρθρα και διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο του, παρασύροντας σε συζήτηση το ακροατήριο στην οποία συμμετείχαν αρκετοί παρευρισκόμενοι καθώς και ο Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης κ.Αηδονόπουλος. 

Έκλεισε η εκδήλωση με μουσική, έργο του R. Schumann για βιόλα και πιάνο που καταχειροκροτήθηκε από όλους.

Η πρόεδρος στον επίλογο της εκδήλωσης αναφέρεται στην περίφημη  Σμυρναίϊκη Εστουδιαντίνα, μικρό μουσικό σύνολο, που έκανε παγκόσμια καριέρα από το 1898 μέχρι το 1922 και που η επιτυχία της ώθησε και άλλους επίλεκτους μουσικούς της Πόλης και της Σμύρνης να δημιουργήσουν ανάλογες μουσικές ομάδες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε ένα ευχάριστο κλίμα, βρίσκοντας όλους μαζί να απολαμβάνουν νόστιμα εδέσματα με ένα ποτήρι κρασί και συζητώντας για ποικίλα θέματα να δίνουν ραντεβού για την επόμενη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση μας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 ώρα 11.30 πμ.        
 

Εκδήλωση για τα 100 Xρόνια Mνήμης - 26 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 Xρόνια Mνήμης - 26 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 Xρόνια Mνήμης - 26 Νοεμβρίου 2022

Εκδήλωση για τα 100 Xρόνια Mνήμης - 26 Νοεμβρίου 2022