Ιστορικό

Με τον ξεριζωμό των Ρωμιών της Μικράς Ασίας, απο τις γενέτειρες τους το 1922, ένα μεγάλο μέρος αυτών έφθασαν σαν πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ταλαιπωρίες , οι αρρώστιες και η ασιτία τους μάστιζαν τον πρώτο καιρό.

Καθώς όμως κυλούσε ο χρόνος και άρχισαν σιγά σιγά να συνέρχονται, άρχισαν να ιδρύουν και τους πρώτους πολιτιστικούς συλλόγους στους οποίους συνήθιζαν να δίνουν το όνομα των χαμένων πατρίδων τους.

Ένας απ' τους πρώτους αυτούς συλλόγους (της Θεσσαλονίκης) ήταν και η Μικρασιατική Λέσχη που ιδρύθηκε το 1925 και είχε τα γραφεία της στην Παλαιά Παραλία στον αρ. 45.

Με την πάροδο του χρόνου, ο μεγαλύτερος αριθμός των μελών της που αποτελούνταν από πρόσφυγες της Σμύρνης και των γύρω περιοχών της, θέλησαν να ασχοληθούν περισσότερο με τον πολιτισμό και την ιστορία των χαμένων πατρίδων τους και το 1952 ίδρυσαν τον σύλλογο των εκ Σμύρνης και περιχώρων "ΙΩΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ". Αυτή συστεγαζόταν και συνεργαζόταν με την Μικρασιατική Λέσχη στα ίδια γραφεία επί της Παλαιάς Παραλίας στον αρ. 45. Στη συνέχεια, για λόγους που δεν γνωρίζουμε και πιθανόν λόγω των οικονομικών προβλημάτων και έλλειψης μελών παρά την συνεργασία των δυο συλλόγων, η Μικρασιατική Λέσχη μετέφερε τα γραφεία της, για μικρό χρονικό διάστημα, στην οδό Π. Π. Γερμανού 2, η δε Ιωνική Εστία στο μέγαρο "Βικτώρια" επί της γωνίας Τσιμισκή και Κομνηνών. Εν συνεχεία τα δυο σωματεία συστεγάστηκαν ξανά, σε γραφεία της οδού Αριστοτέλους 20 στο μέγαρο του Ο.Σ.Ε., μέχρι το έτος 1970. Ο πρώτος πρόεδρος της Ιωνικής Εστίας ήταν ταυτόχρονα και πρόεδρος της "Μικρασιατικής Λέσχης".

Ύστερα απο χρόνια, την Ιωνική Εστία την βρίσκουμε στο ιδιωτικό της γραφείο επί της οδού Β. Ηρακλείου 26, στην οδό Κομvηνών, μετά στην Βενιζέλου και κατόπιν πολλών προσπαθειών κατόρθωσε να αυτοστεγασθεί στις σημερινές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της που βρίσκονται επί της οδού Μ. Ψελλού 16 και Β. Κορνάρου, στην Κηφισιά.

Η μικρασιατική Λέσχη δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει ακόμη και σήμερα. Ωστόσο, η Ιωνική Εστία που είναι ένα απο τα πιο παλαιά, μεγάλα και γνωστά σωματεία της Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την πολυδιάστατη δράση της με σκοπό:

 • Την διατήρηση της Μνήμης των πέραν του Αιγαίου Αλησμόνητων Ελληνικών Πατρίδων.
 • Την διατήρηση του Πολιτισμού που μεταλαμπάδευσαν οι πατέρες μας με την άφιξη τους στην Ελλάδα απο το 1922-1924.
 • Την Πολιτιστική Ανάπτυξη της πατρίδας μας και ιδιαίτερα, της Μακεδονίας & Θράκης. Οι παραπάνω στόχοι εξυπηρετούνται μέσα απο μια πλειάδα εκδηλώσεων όπως:
 • Διαλέξεις επιφανών ομιλητών απο την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
 • Προσκυνηματικές εξορμήσεις στο εσωτερικό της χώρας καθώς και στις πέραν του Αιγαίου Αλησμόνητες Ελληνικές Πατρίδες της Ιωνίας, την Κωνσταντινούπολη, την Αιολίδα, την Καππαδοκία, την Θράκη, τον Πόντο κ.α.
 • Εκδρομές στα ακριτικά χωριά τη Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου με την προσφορά βιβλίων για τον εμπλουτισμό των βιβλιοθηκών τους.
 • Απονομή τιμητικών διακρίσεων σε σπουδαστές που αρίστευσαν και σε διακεκριμένους πολίτες της Ελλάδος.
 • Επίσης φιλοτέχνησε και τοποθέτησε ανδριάντα του εθνομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
 • Φιλοτέχνησε και τοποθέτησε προτομή του γνωστού Αμερικανού φιλέλληνα Γεωργίου Χόρτον, που ήταν πρόξενος των Η.Π.Α. στη Σμύρνη το 1922.
 • Οργάνωσε το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο, για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, το Μάρτιο του 1990 σε συνεργασία με τo Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο διεξήχθη σε ακαδημαϊκό επίπεδο με μεγάλη επιτυχία και έτυχε πανελλήνιας αναγνώρισης.

 • Οργάνωσε το Β' Πανελλήνιο Συνέδριο , για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας το Νοέμβριο του 1992 σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.), την Ελληνική Επιστημονική Εταιρία και τον τομέα της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την συμπλήρωση 70 ετών απο τη Μικρασιατική καταστροφή και 40 ετών απο την ίδρυση της Ιωνικής Εστίας Θεσσαλονίκης.

  Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες της Ιωνικής Εστίας τυγχάνουν αναγνωρισμένης φήμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσω των Ελλήνων της Διασποράς.

 • Διαβάστε επίσης για τους Ίωνες, την Ιωνία και τον Όμηρο