Εκδήλωση Κυριακής 3 Μαρτίου 2024

Σε εξαιρετικά συγκινησιακό κλίμα και ξεσηκώνοντας μνήμες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 3 Μαρτίου 2024 εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου "Τριάντα έξι συγγραφείς γράφουν για τη ΣΜΥΡΝΗ της φαντασίας και της μνήμης..." στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου  Σμυρναίων - Μικρασιατών " Η ΙΩΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ".

Την παρουσίαση του τόμου έκανε ο συγγραφέας - επιμελητής της έκδοσης Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο τέως Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και πρόεδρος της "Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Β.Ε." Πολύβιος Στράντζαλης, η επίτιμη Σχολική Σύμβουλος, Ιστορικός και μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Αδελαΐδα Ισμυρλιάδου και η πρόεδρος του Συλλόγου Σμυρναίων - Μικρασιατών " Η Ιωνική Εστία", πιανίστρια, συνθέτης, Καθηγήτρια ΚΩΘ Έλλη Ζαχαροπούλου.

Διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα 36 διηγήματα και έγιναν αναφορές σε ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου του Ελληνισμού. "Τότε που το ρολόι της μοίρας σταμάτησε στην κοσμοπολίτικη Σμύρνη με τα θέατρα , τα ζυθοπωλεία, τα καφωδεία...

...σωπαίνω σαν λείψει ο ήλιος..." Ηλίου άτερ σιγώ", έγραφε η επιγραφή στο ρολόι της Αγ. Φωτεινής.
Τη σκοτεινή εκείνη μέρα που η ωραία Σμύρνη και το Κορδελιό...η Μικρά Ασία έμπαινε σε ασέληνη νύχτα..."

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη και φίλοι του Συλλόγου καθώς και επίσημοι προσκεκλημένοι, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης και η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Κυριακή Γιαννακίδου που απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν με ζεστό, προσιτό ανθρώπινο λόγο  αναφερόμενοι στο θέμα της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν η Δήμητρα Βαξεβανίδου, βιόλα και ο Ιωάννης Βιτώρης κιθάρα,  ερμηνεύοντας παραδοσιακά Σμυρναίικα τραγούδια που απόλαυσαν όλοι σιγοτραγουδώντας. Ειρηνάκι, μικρασιατικό καλαματιανό. Καμωματού Σμυρνιά, χασαποσέρβικο, μακάμ Χιτζάζ. Μιά Σμυρνιά στο παραθύρι, τραγούδι σε ευρύτατη διάδοση και με μεγάλη ποικιλία στίχων και εισαγωγών.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους παρευρισκόμενους να αναπτύξουν συζητήσεις μεταξύ τους σε εξαιρετικά ευχάριστο κλίμα.

Οι εκδηλώσεις αυτές του Συλλόγου μας προβάλλουν τον Πολιτισμό μας, ξεσηκώνουν μνήμες και διατηρούν μία πολύτιμη κληρονομιά που μας δόθηκε και έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε κοινωνώντας την στις νέες γενιές του τόπου μας με τα λόγια των συγγραφέων...

Όταν αφηγούμαστε σήμερα στα παιδιά μας όσα ακούσαμε από τους πατεράδες μας για τη Σμύρνη, νομίζουν ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό παραμύθι.
Η μαγεία που ασκούν οι μύθοι και οι θρύλοι ούτε έπαψαν ποτέ, ούτε θα πάψουν να είναι κινητήρια κυριαρχική δύναμη για τη διαμόρφωση του θυμικού και των συνειδήσεων.
Κι η αλήθεια παραμένει πάντα ζωντανή. Μας αγγίζει τις καρδιές και μας θυμίζει τις ρίζες μας.

Ο τότε Αμερικανός πρόξενος, ο Τζορτζ Χόρτον, έγραφε πως στη Σμύρνη η γλώσσα που μιλιόταν ήταν τα ελληνικά, η πόλη είχε ελληνικό χρώμα, ανεπτυγμένο εμπόριο και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωναν οι ελληνικές λέσχες.
Οι Ευρωπαίοι την έλεγαν Παρίσι του Λεβάντε, της Ανατολής.
Ο Χόρτον δήλωσε ότι ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρε μαζί από τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκε στο ανθρώπινο γένος.

Άλλαξε η πόλη, μα ακόμα μυρίζει Ελλάδα, κι ας μη θυμίζει τίποτε πλέον το τότε.

Άγιοι και μάρτυρες υπέγραψαν τα προγραμμένα.

Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχούλες τους.Τους οφείλουμε την ύπαρξή μας και προπαντός, την ανθρώπινη ηθική μας υπόσταση.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, Σμύρνη, Πόλη της Ιωνίας, θα σε αναζητούν μαζί με τα χαμένα σου παιδιά και όσοι σαν βάλσαμο και σαν όραμα φυλάνε μες στην ψυχή τους τη θαλασσινή σου πολιτεία.

- Το σπίτι που μεγάλωσα, κι ας το πατούν οι ξένοι, στοιχειό είναι που με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει...- Κωστής Παλαμάς.
Μνήμη, αυτή είναι η περιουσία μας.

Να μην ξεχάσουμε, Θεέ μου!"


03-03-20024-1.jpg

03-03-20024-2.jpg

03-03-20024-3.jpg

03-03-20024-4.jpg

03-03-20024-5.jpg

03-03-20024-6.jpg

03-03-20024-7.jpg