Εκδήλωση Τετάρτης 13 Μαρτίου 2024

Μια εξαιρετική διάλεξη του καθηγητή κ. Βασίλη Κολώνα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 στις 18.30 με θέμα:

"ΣΜΥΡΝΗ 1870-1922 Πόλη και αρχιτεκτονική. Η συμβολή των Ελλήνων".

Με την ευκαιρία της έκδοσης του νέου βιβλίου του κ. Κολώνα και μετά την παρουσίασή του που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο 2024 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε τον αρχιτέκτονα καθηγητή στο χώρο του Συλλόγου μας και να παρακολουθήσουμε την ομιλία του που ξεσήκωσε για άλλη μιά φορά μνήμες στους παρευρισκόμενους με τις ιστορικές και κοινωνικές αναφορές της ζωής της κοσμοπολίτικης Σμύρνης, που ενισχύθηκαν με παράλληλη προβολή εικόνων από οικοδομήματα Ελλήνων της  Σμύρνης, κτίρια της Ελληνικής κοινότητας, όπως νοσοκομεία, εκπαιδευτικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα, ελληνικό Πανεπιστήμιο, τράπεζες, ξενοδοχεία, θέατρα, λέσχες και  πληθώρα κατοικιών, καθώς και αρχιτεκτονικά σχέδια για τους πιο μυημένους.

Η εμπεριστατωμένη διάλεξη του κ. Κολώνα ομότιμου καθηγητή του τμήματος αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενθουσίασε κυριολεκτικά το πολυπληθές ακροατήριο που  γοητεύτηκε τόσο από την διάλεξη του καθηγητή, όσο και από την μουσική εκτέλεση κοσμικών τραγουδιών εποχής από το ντουέτο Δήμητρα Βαξεβανίδου, βιόλα και Ιωάννη Βιτώρη, πιάνο.

Ακούσαμε τα τραγούδια: το τραγούδι της Σμύρνης (Δ. Λαυράγκα), La ronde soir ( Vinc.Scotto), Στο στερνό μας βαλσάκι (Κ. Σεϊτανίδη),  Ανάμνησις Σμύρνης (Τιμ. Ξανθοπούλου), Ο Βαπτιστικός (Ο.Ι. Σακελλαρίδου), La rose rosse( E.A.Maen) και Το τραμ το τελευταίο (Μ. Σουγιούλ) που σιγοτραγούδησαν όλοι μέσα στην αίθουσα.

Υπήρξε απαγγελία κειμένων και ποιημάτων της Δ.Σωτηρίου και του Γ.Σεφέρη.

" ... Είχα μόλις γνωριστεί με τη Σμύρνη και μου φαινότανε πως γεννήθηκα κ' έζησα εδώ και δεκαξη χρόνια της ζωής. Όταν έπεσα να κοιμηθώ, στριφογύριζα και της μίλαγα σαν ερωτευμένος.
Είσαι όμορφη, το ξέρεις; Είσαι όμορφη!"

" ... Δεν ξέρω πολλά από σπίτια
Θυμάμαι τη χαρά τους και τη λύπη τους
καμιά φορά, σα σταματήσω
καμιά φορά, κοντά στη θάλασσα, καθαρές γυμνές
μ' ένα κρεββάτι σιδερένιο χωρίς τίποτε δικό μου
......
Ξέρεις, τα σπίτια πεισματωνουν εύκολα,
σαν τα γυμνώσεις."

Ακολούθησε η μικρή μας παραδοσιακή δεξίωση με εδέσματα που έδωσε την ευκαιρία σε όλους για χαλαρές, όμορφες συζητήσεις.

Μία μοναδική εκδήλωση που ζέστανε τις καρδιές όλων μας.

IMG20240313191014_1-min.jpg

IMG20240313191050_1-min.jpg

IMG20240313191147_1-min.jpg

IMG20240313191409_1-min.jpg