Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

Με εξαιρετική επιτυχία σε φιλικό και ευχάριστο κλίμα, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023 στις 11.30 π.μ. στην φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου μας, τιμήσαμε τον Μέγα Δωρητή, Επίτιμο Πρόεδρο της Ιωνικής Εστίας, Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ κ. Νίκο Γρ. Ζαχαρόπουλου για την αδιάλειπτη και πολύτιμη προσφορά του στο Σύλλογο Σμυρναίων-Μικρασιατών «Η ΙΩΝΙΚΗ ΕΣΤΙΑ», παρουσία επισήμων, φίλων και μελών του Συλλόγου μας.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ιωνικής Εστίας κ. Έλλη Ζαχαροπούλου καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους διάβασε επιστολή του τιμώμενου Επίτιμου Προέδρου μας κ. Νίκου Γρ. Ζαχαρόπουλου που απέστειλε στο Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αναφέροντας ότι σοβαροί λόγοι δεν του επέτρεψαν να παραστεί στην εκδήλωσή μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος της Ένωσις Ομογενών εκ Κωσταντινουπόλεως Β.Ε. κ. Πολύβιος Στράντζαλης, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ κ. Αντώνης Σαουλίδης και εκπρόσωποι φορέων.

Απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβε η κ. Μελπομένη Ρεΐζογλου-Ζαβιτσανάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια ΑΠΘ, τέως Πρόεδρος της Ιωνικής Εστίας, η οποία εκπροσωπώντας τον κ. Ν. Γρ. Ζαχαρόπουλο, μίλησε για το έργο και την ακαδημαϊκή του πορεία.

Προς τιμήν του Επίτιμου Προέδρου πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια Συναυλία Μουσικής Δωματίου όπου ερμηνεύτηκαν έργα των: W.A. Mozart, V. Monti, P. Mascagni, Z. Abreu, από τους εξέχοντες μουσικούς: Οδυσσέα Καρύδη (κλαρινέτο), Παναγιώτα Ξεναρίου (βιολί Ι), Γιώργο Ιωσηφίδη (βιολί ΙΙ), Δημοσθένη Φωτιάδη (βιόλα) και Μαρία Χρίστοβα (βιολοντσέλο).    
Τα όμορφα ηχοχρώματα, ο απόλυτος συγχρονισμός των μουσικών του κουιντέτου, η άρτια απόδοση ενός προσεκτικά επιλεγμένου προγράμματος, ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους οι οποίοι καταχειροκρότησαν τους εξαίρετους μουσικούς.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος, ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας και ακολούθησε μικρή δεξίωση, με τους παρευρισκόμενους να ανταλλάσσουν ευχές για τη νέα χρονιά, απολαμβάνοντας τα εδέσματα του μπουφέ.  

 

Επιστολή κ. Νίκου Γρ. Ζαχαρόπουλου προς την Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ.Σ. της Ιωνικής Εστίας.

Ερίτιμη κ. Πρόεδρε,

Έλαβα την εγκύκλιο Επιστολή σας, τη σχετική με τις δράσεις και εκδηλώσεις, που έχουν προβλεφθεί  από τούδε και εξής και μέχρι το τέλος του τρ. έτους.  
Ευχάριστη έκπληξη μου προξένησε η απόφαση του ΔΣ να πραγματοποιήσει εκδήλωση τιμητική στο πρόσωπό μου.  
Οφείλω άπειρες ευχαριστίες προς Εσάς και τα αξιόλογα Μέλη του ΔΣ. Ας μου επιτραπεί, όμως, να παρατηρήσω ότι μέγιστη τιμή οφείλουμε, εμείς τα μέλη της Ιωνικής Εστίας, σ' όλους εκείνους τους συμπατριώτες μας που συνέλαβαν την ιδέα της συγκρότησης της Ιωνικής Εστίας, προκειμένου η μνήμη του τόπου της καταγωγής μας να παραμείνει ζωντανή και ο όλος πολιτισμός μας να μεταλαμπαδεύεται στο Ελληνικό έθνος.  
Αποδεχόμενος  ευγνώμονα την τιμή που επιθυμείτε να αποδώσετε  στο πρόσωπό μου, θέλω να πιστεύω ότι αυτή πρέπει, δικαίως, να αναχθεί  σε όλα εκείνα τα ιδρυτικά μέλη   της συσσωμάτωσης μας καθώς και στους διατελέσαντες προέδρους της.  
Τέλος, συγχαίρω για τον υπέροχο προγραμματισμό σας, ευχόμενος επιτυχία.

Με τιμή  
Ν. Γρ. Ζαχαρόπουλος  
 

Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Παναγιώτα Ξεναρίου - Εξάρχουσα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου ΘεσσαλονίκηςΚοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023

Προσφώνηση  
Της π. Προέδρου της Ιωνικής Εστίας, ομ. καθηγήτριας ΑΠΘ Μένης Ρεΐζουγλου-Ζαβιτσανάκη  
στην τελετή απόδοσης τιμής στον ομ. καθηγητή του ΑΠΘ Νίκου Γρ. Ζαχαρόπουλου

Τύχη αγαθή, παρίσταμαι σήμερα σ’ αυτή την οικογενειακή γιορταστική εκδήλωση -την όπως εμείς, οι οικογενειάρχες Μικρασιάτες, ξέρουμε να οργανώνουμε– όχι μόνο ως διατελέσασα για ικανά χρόνια μέλος και πρόεδρος της λαμπρής συσσωμάτωσης των Ιώνων της Μικράς Ασίας στη Θεσσαλονίκης μας και όχι ακόμη μόνο ως συνάδελφος τιμώμενου ακαδημαϊκού δασκάλου, αλλά και ως στενή συγγενής και εκπρόσωπος του εντιμότατου και ελλογιμώτατου ομότιμου καθηγητή κ. Νίκου Ζαχαρόπουλου του Γρηγορίου.  
Αρχικώς έρχομαι να συγχαρώ την πρόεδρο και το ΔΣ της Ιωνικής Εστίας για την αποδοχή της πρότασης να τιμηθεί ο ομ. καθηγητής του ΑΠΘ από τον αξιόλογο και δραστήριο Σύλλογό μας, ως διατελέσας Πρόεδρός του αλλά και ως μέγας δωρητής προς αυτόν, με ιδιαίτερης αξίας πιάνο και με το πλήθος των βιβλίων της προσωπικής Βιβλιοθήκης του.  
Ο ομ. καθηγητής, υπήρξε οτρηρός εργάτης της παιδείας, ακολουθώντας τα μεγάλα παραδείγματα των προγόνων μας. Διετέλεσε καθηγητής Μέσης Εκπαιδεύσεως, Λυκειάρχης της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και Διευθυντής των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων, Εντεταλμένος Υφηγητής και καθηγητής του ΑΠΘ, καθώς κοσμήτορας της Σχολής του και Πρόεδρος πολλών Επιτροπών του Πανεπιστημίου. Την ακαδημαϊκή του καριέρα έκλεισε ως αντιπρύτανης και πρυτανεύων του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» της Κύπρου.    
Η προσφορά του στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία του τόπου μας υπήρξε πολυσχιδής, ως Μέλους ή Προέδρου Επιτροπών Υπουργείων, όπως Μακεδ. – Θράκης, ΥΠΕΞ και Παιδείας. Διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, με κύρια ευθύνη του τα Αρχεία του Κράτους και τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή και την έκδοση αξιόλογων χειρογράφων.  
Δέχθηκε ιδιαίτερα τιμητικές διακρίσεις.  
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον κατέστησε Άρχοντα Έκδικο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Του απονεμήθηκε το παράσημο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δυτικής Γερμανίας τον τίμησε με το παράσημο εξαίρετων πράξεων μετά ταινίας. Έλαβε μέρος στην επιτροπή επικαιροποίησης των κειμένων της Μεγάλης Αγίας Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Με ξέχωρη σεμνότητα δέχθηκε ποικίλες εκδηλώσεις προς τιμήν του προσώπου του, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα τν συγκίνησαν αυτές των μαθητών του.  
Προτείνοντάς μου να τον εξυπηρετήσω, εκπροσωπώντας τον στη σημερινή εκδήλωση, μου ζήτησε να σας διαβιβάσω τις εγκάρδιες και ευγνώμονες ευχαριστίες του, για την τιμή που του κάνετε, εσείς οι συμπατριώτες του, που μαζί σας πρόσφερε τις μικρές του δυνάμεις, όπως διατείνεται, για τη διατήρηση του μεγάλου πολιτισμού των Μικρασιατών, τη διατράνωσή του έμπρακτα στο Πανελλήνιο και τη διαφύλαξή του ως άσβεστη φλόγα που θερμαίνει τις γεμάτες καρδιές μας.  
Ευχαριστώ.

Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023Κοπή βασιλόπιτας - Κυριακή 22/01/2023